Vad söker du?

Produktmeny

Nyheter!

Erbjudanden!


Missa inte:


 Distorsion och Förstärkareffekt

Distorsion är detsamma som förvrängd signal och det råder tyvärr ett tveklöst samband mellan detta till synes oskyldiga begrepp och en stor mängd sönderspelade högtalare över hela Sverige, och världen för den delen. Det här med effekttålighet på högtalare är en lurig sak och vi får ofta frågor som lyder ungefär så här:

 

— Jag har ett par högtalare som ska tåla 300W, vilka jag kopplade till min 50W förstärkare, men lyckades ändå spela sönder dem. De tål ju inte alls 300 watt!

 

Vi skulle vilja påstå att i 99% av fallen när högtalare blir sönderspelade beror det på distorderad eller förvrängd signal, snarare än att högtalaren blivit matad med för hög effekt.

När en förstärkares drivspänning är otillräcklig kan den inte förstärka signalen till den nivå som skulle behövas och då börjar den klippa (hugga av topparna på ljudsignalen). Med andra ord överstiger signalens dynamik förstärkarens förmåga att förstärka, vilket resulterar i förvrängning eller distorsion.

 Om insignalen till högtalaren är en ren sinusvåg innehåller den bara en enda ton. Skulle denna ton klippas (topparna huggas av) så uppstår resonanser eller övertoner. Resonanserna eller övertonerna blandas med grundtonen så att en helt ny signal hörs, med grundtonen som bas. Distorsionen är till viss del harmonisk eftersom den innehåller grundtonen. Men när klippningen överstiger någon procent är det direkt skadligt för högtalaren som i värsta fall går sönder.

Om en 50W förstärkare kopplas till ett par 300W högtalare finns det stor risk att förstärkaren börjar klippa signalen redan vid 30W. Höjer du sedan ytterligare och signalen blir förvrängd ut i högtalarna kommer de med största sannolikhet gå sönder.

De flesta PA-slutsteg som säljs idag har klippindikatorer på fronten, vilket är ett utomordentligt verktyg som visar dig när det finns risk för distorsion. Generellt sitter det oftast en röd lysdiod som indikerar för varje kanal. Om dioden blinkar till lite ibland är det ingen större fara, men om du höjer så mycket att dioderna blinkar konstant eller i värsta fall lyser med ihållande rött sken så är det verkligen dags att sänka volymen. Annars är risken stor att högtalarna går sönder.<< Tillbaka till huvudsidan


Kundvagn  

Inga produkter

Frakt 0 kr
Totalt 0 kr

Till kassan

OBS! Alla priser inklusive moms.

Partners/varumärken:

Monacor IMG Stage Line LAB-gruppen Neutrik Celestion Carpower Klang+Ton

Nyhetsbrev