Vad söker du?

Produktmeny

Nyheter!

Erbjudanden!


Missa inte:

 

Vad är Ljud?

Ljud uppkommer när någonting vibrerar, varpå dessa vibrationer fortplantar sig vidare i det omgivande mediet, t ex luften. Exempel på vibrationskälla är ett högtalarelement. Elementets membran rör sig fram och tillbaka vilket ömsom komprimerar, ömsom tunnar ut den intilliggande luften. Dessa ljudtrycksvariationer fortplantar sig sedan vidare genom luften i en vågrörelse likt ringar på vatten, tills de kanske träffar trumhinnan i ett öra.

 

Trumhinnan sätts i svängning och rörelsen överförs via mellanörat till innerörat och hörselsnäckan. När vätskan i hörselsnäckan i sin tur börjar svänga uppstår ett vågmönster som tas upp av speciella nervceller. Dessa s.k. hårceller registrerar signalens innehåll av tonhöjder (frekvenser) samt tonstyrkan (amplituden) hos varje upplevd frekvens, varefter den informationen skickas vidare som elektriska impulser till hjärnans hörselcentrum.

 

Frekvens

Frekvens anger antal repeterande svängningar under ett tidsintervall. För att beräkna frekvensen fixerar man ett tidsintervall, räknar antalet förekomster av händelsen och dividerar sedan med längden på tidsintervallet. Resultatet anges i enheten Hertz (Hz), vilken är ett mått på antalet svängningar per sekund. Till exempel anges 20 svängningar per sekund som 20 Hz. Den av örat uppfattade frekvensen kallar vi för tonhöjd.

 

Amplitud

Förutom frekvensen är även amplituden eller styrkan på signalen av intresse. Den av örat uppfattade amplituden kallar vi för tonstyrkan, vilket helt enkelt innebär hur starkt vi uppfattar ljudet.

Frekvensomfång

Generellt brukar man säga att unga människor hör mellan 20 och 20 000 Hz. Längst ner har vi de lägsta frekvenserna och om vi relaterar till musik är detta den djupaste basen. Under 20 Hz ligger så kallat infraljud som vi inte kan höra men ändå uppfatta som vibrationer i kroppen. Infraljud kan t ex uppstå av stora maskiner och fläktar. Även om vi inte kan höra infraljud så kan det påverka kroppen negativt och göra oss trötta. Högst upp i vårt hörbara frekvensområde finns de ljusaste tonerna. Frekvenser över 20 000 Hz räknas som icke hörbara och kallas för ultraljud. Förmågan att höra högt upp i frekvens avtar med åren och en människa i 60-årsåldern hör sällan mycket högre än 10 000 Hz.

 

Det hörbara frekvensområdet från 20 till 20 000 Hz kan delas upp i områden från den djupaste basen till den högsta diskanten. Området 300 Hz till 3500 Hz är människans normala samtalsområde, något man även kallar telefonkvalitet. Inom detta område kan man på rösten enkelt känna igen en bekant utan att se personen i fråga. Tabellen nedan visar olika frekvensområden med exempel på ljudkällor som vi kan relatera till.

 

Lägre bas

10 Hz - 80 Hz

 Kyrkorgel, djup bas

Övre bas

80 Hz - 200 Hz

 Basinstrument, discobas

Lägre mellanregister

200 Hz - 500 Hz

 Kompgitarrer, djup röst

Mellersta mellanregister

500 Hz - 2500 Hz

 Gitarr, röst

Övre mellanregister

2500 Hz - 5000 Hz

 Röst, övertoner

Lägre diskant

5000 Hz - 10 000 Hz

 Cymbaler, övertoner

Övre diskant

10 000 Hz - 20 000 Hz

 Övertoner

 

 

<< Tillbaka till huvudsidan


Kundvagn  

Inga produkter

Frakt 0 kr
Totalt 0 kr

Till kassan

OBS! Alla priser inklusive moms.

Partners/varumärken:

Monacor IMG Stage Line LAB-gruppen Neutrik Celestion Carpower Klang+Ton

Nyhetsbrev